Меню
Меню
Витамин А или Ретинол - Защо Дерматолозите мислят за него като за Чиста Магия?

29.07.2021 12:04:54

Витамин А или Ретинол - Защо Дерматолозите мислят за него като за Чиста Магия?

Всеки, който се интересува от анти-ейдж продукти в грижа за кожата е чувал за Ретинол. Безценна съставка в грижата против стареене на кожата, ретинолът е поставен на пиедестал, защото помага за намаляване на появата на фини линии, бръчки, широки пори и всякакви несъвършенства по кожата. Или глобално - прави кожата да изглежда по-млада и по-здрава. 

По-конкретно, Витамин А е мастноразтворим витамин с подмладяващ ефект върху кожата, защото не само че стимулира образуването на колаген, но и забавя неговото разграждане. 

През последното десетилетие, редица учени и дерматолози успешно доказаха, че именно Витамин А е най-успешният (и може би единствен) начин, чрез който можем да се сбогуваме с бръчиците.

Влиянието на Ретинола върху кожата

Кожа остарява, защото процесът на обновяване на клетките се забавя с всяка изминала година и това променя на кожата структурата, релефа (става по-груба на допир), тоналността (пигментира се или се обезцветява), а бръчките стават все по-видими.

При редовна употреба козметиката с ретинол може да повлиява кожата в много аспекти:

  • Ефективно решава проблема с акнето

Един от основните проблеми на акнето е запушените пори и прекомерното омазняване. Ретинолът държи порите чисти, максимално свити и регулира омазняването. Това означава, че порите са чисти по-дълго време, не се замърсяват толкова и съответно възпалителните процеси намаляват. От това следва и намаляване на пъпчиците, неприятните черни точици и несъвършенствата. Така се променя изцяло структурата и излъчването на кожата. Освен това, изсветлява пигментните петна, оставащи след акнето. 

  • Изглажда бръчките и фините линии 

Въздействайки върху плътността на кожата, ретинолът изглажда вече съществуващите фини линии и бръчки, като в същото време заздравява кожата и забавя стареенето. Дори и кожа на 40+ може да се трансформира в по-здрава и по-плътна. 

  • Придава озарено излъчване на кожата 

Обновената кожа винаги изглежда по-млада. Точно това прави ретинолът - стимулира клетъчното обновяване и ефектът е разкриване на по-свежа, по-гладка, по-чиста и нова кожа. Чудите ли се защо обаче?

Витамин А се произвежда естествено в нашето тяло. Когато използваме козметитка с ретинол, ние третираме и насищаме кожата локално с витамина, помагайки на кожата да се регенерира по-бързо. Това се случва, тъй като клетките в епидермиса (най-горния слой на кожата) се сгъстяват, а производството на колаген се стимулира допълнително. Така имаме по-здрава и плътна кожа, а бръчиците се запълват и изглаждат. 

  • Изсветлява пигментните петна и белезите

Прилаган за продължителен период от време, ретинолът може да намали видимостта на тъмните петна, да коригира белезите от акне и хиперпигментация, и да постигне един наистина изравнен по тоналност тен на кожата. 

Важно уточнение, което е добре да направим тук, е че ретинолът е витамин, който се натрупва в кожата ни. Защо?

Нанасяйки ретинол върху кожата, ензимите в нашето тяло първо го преобразуват в ретиналдехид, а след това в ретинолова киселина. Това е биохимичен процес в тялото, който е сравнително бавен. Именно поради тази причина е необходимо използването на Витамин А за по-дълъг период от време, за да видите оптималните резултати от действието му.

  • Стимулира производството на колаген 

Всички знаем, че колагенът е отговорен за красивата, гладка и еластична кожа. Стимулирайки клетките да произвеждат повече колаген и еластин, получаваме по-красива и по-млада кожа. 

Кога да започнем да употребяваме козметика, базирана на ретинол? 

Стареенето на кожата се повлиява от много признаци - климатични условия, лайфстайл, навици, генетика и много други. Ако наблюдаваме кожата си, веднага ще забележим как се променя. Още с появата на първите бръчици настъпва времето да включим в бюти ритуала си и козметика с ретинол. И нека не забравяме - тайната е в постоянството! 

Някои дами въвеждат ретинол в рутината си на 20-годишна възраст, като превенция против бръчки. Това е доказано добър подход от редица дерматолози с важното уточнение, че е добре да се стартира с козметика с по-ниска концентрация на активната съставка, за да се избегне “стресиране” на кожата и нежелани реакции, като зачервяване.

В днешни дни, почти всяка жена на възраст над 30 години използва ретинол. При зряла кожа, по която времето вече е започнало да оставя следите си, а именно бръчиците, е добре да се използва козметика с по-силна концентрация на ретинол, за която ще разкажем след малко.

Как да въведем тази активна съставка в рутината си?

Постепенно! Ако за първи път въвеждате Витамин А в рутината си, направете го постепенно. Препоръчваме ви това, тъй като ретинолът, дори в ниска концентрация, е силна ативна съставка и е необходимо време на кожата ви, за да привикне с него. 

Важно! Прочете статията до край, за да знаете какво предстои на следвата сутрин!

Концентрация на ретинола

Важно е да знаете, че не всички ретиноли имат еднакво мощно въздействие върху кожата. Някои са по-силни, други по-слаби, зависи от тяхната форма и концентрация. Различните козметични компании използват свой патенти на ретинола в състава на продуктите си. Желателно е да се консултирате с дерматолог или с личния си козметик, ако сте решили да използвате много мощен концентрат на ретинол върху кожата си.

Разбира се, нашата препоръка е да започнете с по-ниска процентна концентрация на ретинол в състава на козметиката, която сте избрали. Например, можете да започнете със серум с 0,5% ретинол в състава си, след това с 1% и така плавно да преминавате към по-високо концентрирани козметични продукти.

Какво количество ретинол е необходимо да използваме?

Ако сте избрали крем за лице, който съдържа Витамин А, използвайте обичайното количество, каквото използвате всеки път. 

Ако сте се спрели на серум, 4-5 капки са достатъчни за цялото лице. Ако кожата ви е по-дехидратирана, можете да нанесете още 2 капки допълнително. Едно обаче е сигурно, ако серумът не попива напълно в кожата ви, при следващото ползване, нанесете по-малко количество.

Още една препоръка от нас: винаги нанасяйте хидратираща козметика след използването на ретинол, за да избегнете зачервявания или нежелани реакции по кожата, особено ако използвате активната съставка за пръв път или от скоро.

Задължително използвайте слънцезащита!

От изключителна важност е използвате дневни овлажнители с SPF за максимална защита на кожата. Както вече споменахме, Ретинолът спомага за обновяването на кожата. Този процес я прави освен по-ревиталзирана и по-уязвима към вредните UV лъчи на слънцето. Препоръчваме ежедневно да използвате слънцезащитни продукти за максимално съхраняване на младежкия вид на кожата си. 

И все пак, да не забравяме, че има и други витамини, които помагат на кожата да е здрава и красива. Винаги може да изберем продукт, съчетаващ балансиращ бленд от витамини (А, С, Е и др) за подхранване на кожата ви.

Козметика с Ретинол в Simply Beauty

Можете да откриете много продукти, съдържащи ретинол в нашият онлайн магазин. И всички те са дерматологично и клинично тествани, базирани на високоефективни натурални съставки и иновативни, научни формулировки, представени от световнопризнати брандове.

Направете вашия избор тук >>> КОЗМЕТИКА С РЕТИНОЛ

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети за здрава кожа

Съвети за здрава кожа

Витамин А или Ретинол - Защо Дерматолозите мислят за него като за Чиста Магия?

Витамин А или Ретинол - Дерматолозите го смятат за Чиста Магия?

🔝РЕТИНОЛЪТ поставен на ПИЕДЕСТАЛ! Всеки, който се интересува от анти-ейдж продукти в грижа за кожата е чувал за Ретинол - Безценна Съставка в Грижата против Стареене на Кожата. 🔝РЕТИНОЛЪТ поставен на ПИЕДЕСТАЛ! Всеки, който се интересува от анти-ейдж продукти в грижа за кожата е чувал за Ретинол - Безценна Съставка в Грижата против Стареене на Кожата. 2023-02-10T10:23:40+02:00 Витамин А или Ретинол - Защо Дерматолозите мислят за него като за Чиста Магия?

<p><span style="font-size: 12pt;">Всеки, който се интересува от анти-ейдж продукти в грижа за кожата е чувал за Ретинол. Безценна съставка в грижата против стареене на кожата, ретинолът е поставен на пиедестал, защото помага за намаляване на появата на фини линии, бръчки, широки пори и всякакви несъвършенства по кожата. Или глобално - прави кожата да изглежда по-млада и по-здрава.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">По-конкретно, Витамин А е мастноразтворим витамин с подмладяващ ефект върху кожата, защото не само че&nbsp;стимулира образуването на колаген, но и забавя неговото разграждане.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">През последното десетилетие, редица учени и дерматолози успешно доказаха, че именно Витамин А е най-успешният (и може би единствен) начин, чрез който можем да се сбогуваме с бръчиците.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"></span></p> <h3><strong><span style="color: #e2a89c;">Влиянието на Ретинола върху кожата</span></strong></h3> <p><span style="font-size: 12pt;">Кожа остарява, защото процесът на обновяване на клетките се забавя с всяка изминала година и това променя на кожата структурата, релефа (става по-груба на допир), тоналността (пигментира се или се обезцветява), а бръчките стават все по-видими.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">При редовна употреба козметиката с ретинол може да повлиява кожата в много аспекти:</span></p> <ul> <li> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Ефективно решава проблема с акнето</strong></span></h3> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Един от основните проблеми на акнето е запушените пори и прекомерното омазняване. Ретинолът държи порите чисти, максимално свити и регулира омазняването. <span style="font-weight: 400;">Това означава, че порите са чисти по-дълго време, не се замърсяват толкова и съответно възпалителните процеси намаляват. От това следва и намаляване на пъпчиците, неприятните черни точици и несъвършенствата.</span> Така се променя изцяло структурата и излъчването на кожата. Освен това, изсветлява пигментните петна, оставащи след акнето.&nbsp;</span></p> <ul> <li> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Изглажда бръчките и фините линии&nbsp;</strong></span></h3> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Въздействайки върху плътността на кожата, ретинолът изглажда вече съществуващите фини линии и бръчки, като в същото време заздравява кожата и забавя стареенето. Дори и кожа на 40+ може да се трансформира в по-здрава и по-плътна.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/article-retinol-1.webp" /></span></p> <ul> <li> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Придава озарено излъчване на кожата&nbsp;</strong></span></h3> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Обновената кожа винаги изглежда по-млада. Точно това прави ретинолът - стимулира клетъчното обновяване и ефектът е разкриване на по-свежа, по-гладка, по-чиста и нова кожа.&nbsp;</span><span style="font-size: 12pt;">Чудите ли се защо обаче?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Витамин А се произвежда естествено в нашето тяло. Когато използваме козметитка с ретинол, ние третираме и насищаме кожата локално с витамина, помагайки на кожата да се регенерира по-бързо. Това се случва, тъй като клетките в епидермиса (най-горния слой на кожата) се сгъстяват, а производството на колаген се стимулира допълнително. Така имаме по-здрава и плътна кожа, а бръчиците се запълват и изглаждат.&nbsp;</span></p> <ul> <li> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Изсветлява пигментните петна и белезите</strong></span></h3> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Прилаган за продължителен период от време, ретинолът може да намали видимостта на тъмните петна, да коригира белезите от акне и хиперпигментация, и да постигне един наистина изравнен по тоналност тен на кожата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Важно уточнение, което е добре да направим тук, е че ретинолът е витамин, който се натрупва в кожата ни. Защо?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Нанасяйки ретинол върху кожата, ензимите в нашето тяло първо го преобразуват в ретиналдехид, а след това в ретинолова киселина. Това е биохимичен процес в тялото, който е сравнително бавен. Именно поради тази причина е необходимо използването на Витамин А за по-дълъг период от време, за да видите оптималните резултати от действието му.</span></p> <ul> <li> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Стимулира производството на колаген&nbsp;</strong></span></h3> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Всички знаем, че колагенът е отговорен за красивата, гладка и еластична кожа. Стимулирайки клетките да произвеждат повече колаген и еластин, получаваме по-красива и по-млада кожа.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 18pt;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 18pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/review-top-5-kem-duong-retinol.jpeg" width="912" height="609" /></span></p> <p class="text-alignjustify"></p> <h2><span style="color: #e2a89c;"><strong>Кога да започнем да употребяваме козметика, базирана на ретинол?</strong>&nbsp;</span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Стареенето на кожата се повлиява от много признаци - климатични условия, лайфстайл, навици, генетика и много други. Ако наблюдаваме кожата си, веднага ще забележим как се променя. Още с появата на първите бръчици настъпва времето да включим в бюти ритуала си и козметика с ретинол. И нека не забравяме - тайната е в постоянството!&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Някои дами въвеждат ретинол в рутината си на 20-годишна възраст, като превенция против бръчки. Това е доказано добър подход от редица дерматолози с важното уточнение, че е добре да се стартира с козметика с по-ниска концентрация на активната съставка, за да се избегне &ldquo;стресиране&rdquo; на кожата и нежелани реакции, като зачервяване.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В днешни дни, почти всяка жена на възраст над 30 години използва ретинол. При зряла кожа, по която времето вече е започнало да оставя следите си, а именно бръчиците, е добре да се използва козметика с по-силна концентрация на ретинол, за която ще разкажем след малко.</span></p> <h3><strong><span style="color: #e2a89c;">Как да въведем тази активна съставка в рутината си?</span></strong></h3> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Постепенно!</strong> Ако за първи път въвеждате Витамин А в рутината си, направете го постепенно.&nbsp;Препоръчваме ви това, тъй като ретинолът, дори в ниска концентрация, е силна ативна съставка и е необходимо време на кожата ви, за да привикне с него.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Важно! Прочете статията до край, за да знаете какво предстои на следвата сутрин!</span></p> <h3><strong><span style="color: #e2a89c;">Концентрация на ретинола</span></strong></h3> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Важно е да знаете, че не всички ретиноли имат еднакво мощно въздействие върху кожата. Някои са по-силни, други по-слаби, зависи от тяхната форма и концентрация. Различните козметични компании използват свой патенти на ретинола в състава на продуктите си. Желателно е да се консултирате с дерматолог или с личния си козметик, ако сте решили да използвате много мощен концентрат на ретинол върху кожата си.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Разбира се, нашата препоръка е да започнете с по-ниска процентна концентрация на ретинол в състава на козметиката, която сте избрали. Например, можете да започнете със серум с 0,5% ретинол в състава си, след това с 1% и така плавно да преминавате към по-високо концентрирани козметични продукти.</span></p> <h3><strong><span style="color: #e2a89c;">Какво количество ретинол е необходимо да използваме?</span></strong></h3> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако сте избрали крем за лице, който съдържа Витамин А, използвайте обичайното количество, каквото използвате всеки път.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Ако сте се спрели на серум, 4-5 капки са достатъчни за цялото лице. Ако кожата ви е по-дехидратирана, можете да нанесете още 2 капки допълнително. Едно обаче е сигурно, ако серумът не попива напълно в кожата ви, при следващото ползване, нанесете по-малко количество.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Още една препоръка от нас: винаги нанасяйте хидратираща козметика след използването на ретинол, за да избегнете зачервявания или нежелани реакции по кожата, особено ако използвате активната съставка за пръв път или от скоро.</span></p> <p class="text-alignjustify"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/istock-117241172_large_1602005806.jpeg" width="914" height="621" /></p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #e2a89c;">Задължително използвайте слънцезащита!</span></strong></span></h3> <p><span style="font-size: 12pt;">От изключителна важност е използвате дневни овлажнители с SPF за максимална защита на кожата. Както вече споменахме, Ретинолът спомага за обновяването на кожата. Този процес я прави освен по-ревиталзирана и по-уязвима към вредните UV лъчи на слънцето. Препоръчваме ежедневно да използвате слънцезащитни продукти за максимално съхраняване на младежкия вид на кожата си.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">И все пак, да не забравяме, че има и други витамини, които помагат на кожата да е здрава и красива. Винаги може да изберем продукт, съчетаващ балансиращ бленд от витамини (А, С, Е и др) за подхранване на кожата ви.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 18pt;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 18pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/article-retinol-2-mini-61027aa2c3232.jpeg" /></span></p> <h2><span style="font-size: 12pt; color: #e2a89c;"><strong>Козметика с Ретинол в Simply Beauty</strong></span></h2> <p><span style="font-size: 12pt;">Можете да откриете много продукти, съдържащи ретинол в нашият онлайн магазин. И всички те са дерматологично и клинично тествани, базирани на високоефективни натурални съставки и иновативни, научни формулировки, представени от световнопризнати брандове. </span></p> <h3><span style="font-size: 12pt;">Направете вашия избор тук&nbsp;</span><span style="color: #f3907f; font-size: 18pt;">&gt;&gt;&gt;&nbsp;</span><span style="text-decoration: underline;"><em><a href="https://simplybeauty.bg/category/lice?aktivni-sastavki=retinol-vitamin-a&amp;utm_source=blog&amp;utm_campaign=retinol"><strong>КОЗМЕТИКА С РЕТИНОЛ</strong></a></em></span></h3>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки