Меню
Меню
Каква е разликата между сухата и дехидратираната кожа?

17.08.2021 15:46:19

Каква е разликата между сухата и дехидратираната кожа?

От изключителна важност е да знаете кой тип е вашата кожа, както и да умеете да определяте моментното й състояние. По този начин ще съумявате да се погрижите за кожата си по правилния начин - като своевременно премахвате и/или добавяте козметични продукти към ежедневната си рутина, за да поддържате здрава и красива кожа.  

Много често сухата и дехидратираната кожа се смятат за едно и също - но това съвсем не е така!

ЗА СУХАТА КОЖА

Сухата кожа е тип кожа (както е мазната или нормалната кожа), която се характеризира с липсата на вода в роговия слой. Кожата е в непрестанна борба за запазване на своята хидратация, и въпреки това, постепенно губи от водата си и започва да придобива сух, груб и люспест се вид. 

Първият белег за сухота на кожата е посивелия, увяхнал цвят, дължащ се на по-грубата повърхност, която пречупва светлината по-слабо в сравнение с по-гладкия кожен релеф. Деликатната зона на околоочния контур е с проявление на фини гънки и линии в горния и долния клепач и по-изразена пигментация под очите, като "тъмни кръгове". Дори в зоната около устните може да се получат напуквания.  

Състоянията на сухота могат да се проявяват в лека форма - едва забележимо, или да са в тежко проявление, като сърбеж, напуквания и кожни инфекции. 

Кожата, склонна към лека сухота е често срещана и представлява козметичен проблем, който можете да третирате с качествена козметика с овлажняващо действие.

ЗА ДЕХИДРАТИРАНАТА КОЖА

Дехидратираната кожа е състояние на кожата - тя не е по рождение, напротив, дължи се на нашия начин на живот, ежедневие, хранене и вредни навици (като алкохол, цигари и кафе). Също така може да бъде причинена от външни фактори, като по-лошо време, прекомерно излагане на слънце и др. Състоянието на дехидратирана кожа може да се случи на всеки, независимо от неговия тип на кожата. 

Дехидратираната кожа и Сухата кожа се нуждаят от различно отношение и третиране! 

КАК ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ ДЕХИДРАТИРАНА СИ КОЖА?

Освен с хидратираща козметика за външно приложение, на дехидратираната кожа се препоръчва максимално хидратиране през устата, като пиене на вода и храна. Пийте възможно повече вода на ден (поне 8 чаши дневно). Хранете се с плодове и зеленчуци, богати на вода. Чрез вътрешна хидратация, организма снабдява с влага повърхностния слой на кожата. И тя възстановява първоначалния си кондициониран вид и излъчване. 

КАК ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ СУХАТА СИ КОЖА?  

На сухата кожа и е необходима постоянна хидратация. Това спомага за по-лесното задържане на влага в кожата и поддържане на оптимален хидробаланс. Тук ключът е в правилната козметика (и дневна и нощна), която подпомага кожата в борбата да задържа непрестанно влагата си. 

КАКВА Е РОЛЯТА НА ВОДАТА ЗА КОЖАТА?

Водата е основен пластификатор за епидермиса - когато нейните нива са ниски се стига до напукване на роговия слой. 

Наред с кожните липиди,  водата изгражда водно-липидната мантия с кисело рН и създава защитна бариера, която предпазва кожата от инфекции.  Когато кожата стане твърде суха, външните слоеве на епидермиса се разслояват, засилва се трансепидермалната загуба на вода, кожата се усеща като “опъната”, с изразен сърбеж  и при допир е грапава “като шкурка”. 

ФАКТОРИ, ПРИДИЗВИКВАЩИ СУХОТА НА КОЖАТА

  • Климатичните условия 

Сухата кожа се среща по-често през зимните месеци, поради по-ниската влажност на въздуха и измиването на кожата с твърде топла (гореща) вода. Признаците на сърбеж за най-изразени и обикновено наричани “зимен сърбеж”. При сух вятър настъпва по-изразена трансепидермална загуба на вода, а горещата вода разтваря липидите и нарушава равновесието във водно-липидната мантия на кожата. 

  • Приемането на различни медикаменти 

Голям е броят и на лекарствените продукти, които могат да доведат до нежелана реакция от страна на кожата, като прекомерна сухота и дехидратация, като например диуретиците и ретиноидите. При този фактор е необходимо да се потърси консултация със специалист. 

  • Някой общи заболявания 

Редица болести могат да обуславят състоянието на сухота на кожата, като един от най-честите са:  

- Кожни болести: екзема, псориазис 

- Диабет: нестабилното ниво на глюкозата води до дехидратация и може да се стигне до изсушаване на кожата. Също така, кожата е по-уязвима към инфекции и по-трудно се възстановява и регенерира. В тази връзка, от критично значение е за хората с диабет да поддържат кожата си оптимално хидратирана. 

- Нарушена функция на щитовината жлеза: високите нива на тиреоиден хормон влошават защитно-бариерните функции на роговия слой

  • Недохранване, нередовно хранене, неправилно хранене

Води до загуба на незаменими аминокиселини, витамини и липиди и се стига до изсушаване на кожата 

  • Възрастта на кожата

Като цяло, с напредване на възрастта, склонността на кожата да е суха се увеличава, тъй като хормоналното влияние на стимулиране на мастната секреция се намалява. 

  • Генетични фактори 

Под генетичен контрол са редица структурни и фундаментални отнасяния на епидермиса като например, биохимичен състав на липидното съдържание, NMF (натурален овлажняващ фактор, който отговаря за хидратирането на епидермиса и дермата), както и нивата на аквапорините. 

  • Стрес 

Отдавна е известно, че психологическият стрес може да бъде свързан с развитието на болести като атопичен дерматит, псориазис и себореен дерматит. За развитието на тези заболявания основно значение имат имунните и невроендокринните механизми, но влошаването на бариерните отнасяния на роговия слой определят сухотата на кожата. Също така, отделянето на “хормоните на стреса” води до нарушаване на водно-липидна равновесие в епидермиса и до сухота на кожата. 

И не на последно, неправилният избор на почистващо козметично средство, което би могло сериозно да дехидратира кожата. 

Промените в епидермалната диференциация и липидния състав водят до нарушаване на хидролипидния кожен слой, до повишена трансепидермална загуба на вода, развитие на имунологична реакция и поява на алергичен дерматит. Поддържането на здрава кожна бариера е от съществено значение за здравето на кожата. Хидролипидния слой, подобно на роговия слой на кожата, е част от защитния механизъм на кожата, предпазващ от дехидратация и вредни външни фактори, предизвикващи естетични кожни проблеми.

В тази връзка на преден план излиза ролята на необходимостта от създаване на навици за компетентно прилагани ежедневни хигиенно-козметични грижи. Системната грижа, подходящо подбрани козметични продукти и методи на приложение са в основата на поддържането на кожата здрава и млада.

НАМЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА КОЗМЕТИКА ЗА ВАШАТА СУХА КОЖА -> ХИДРАТАЦИЯ

СУХАТА КОЖА И АВТОБРОНЗАНТИТЕ

Постигането на изкуствен тен обикновено може да бъде проблем за хора със суха и/или дехидратирана кожа, тъй като се получава неравномерно покритие. По-голяма част от автобронзанта се наслагва върху сухите участъци от кожата и се получава по-тъмен тен, докато в зоните с нормална кожа, тенът е по-светъл, поради неравномерното разнасяне на продукта. 

За да избегнете неравномерния тен при самогазар, използвайте формули, базирани на естествени съставки и с богато хидратиращо действие. Така се оказва благоприятен ефект върху сухата/дехидратираната кожа, като се овлажняват напуканите зони и се възстановява мекотат на кожата. Това ще допринесе за красив естествен блясък на кожата, слънчев бронзов ефект през цялата година и прекрасно хидратирана кожа. 

НАМЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА КОЗМЕТИКА ЗА АВТОБРОНЗИРАНЕ НА ВАШАТА СУХА КОЖА -> АВТОБРОНЗАНТИ

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети за здрава кожа

Съвети за здрава кожа

Каква е разликата между сухата и дехидратираната кожа?

Каква е разликата между сухата и дехидратираната кожа?

Много често сухата и дехидратиранатата кожа се смятат за едно и също - но това съвсем не е така! От изключителна важност е да знаеш от кой тип е твоята ко Много често сухата и дехидратиранатата кожа се смятат за едно и също - но това съвсем не е така! От изключителна важност е да знаеш от кой тип е твоята ко 2023-01-23T15:13:23+02:00 Каква е разликата между сухата и дехидратираната кожа?

<p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">От изключителна важност е да знаете кой тип е вашата кожа, както и да умеете да определяте моментното й състояние. По този начин ще съумявате да се погрижите за кожата си по правилния начин - като своевременно премахвате и/или добавяте козметични продукти към ежедневната си рутина, за да поддържате здрава и красива кожа.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Много често сухата и дехидратираната кожа се смятат за едно и също - но това съвсем не е така! </strong></span></p> <h3><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>ЗА СУХАТА КОЖА</strong></span></h3> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><strong>Сухата кожа е тип кожа</strong> (както е мазната </span><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">или нормалната кожа), която се характеризира&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">с <strong>липсата на вода в роговия слой</strong>. Кожата е в непрестанна борба за запазване на своята хидратация, и въпреки това, постепенно губи от водата си и започва да придобива сух, груб и люспест се вид.&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><strong>Първият белег за сухота на кожата е посивелия, увяхнал цвят</strong>, дължащ се на по-грубата повърхност, която пречупва светлината по-слабо в сравнение с по-гладкия кожен релеф. Деликатната зона на околоочния контур е с проявление на фини гънки и линии в горния и долния клепач и по-изразена пигментация под очите, като "тъмни кръгове". Дори в зоната около устните може да се получат напуквания.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Състоянията на сухота могат да се проявяват в <strong>лека форма</strong> - едва забележимо, или да са в <strong>тежко проявление</strong>, като сърбеж, напуквания и кожни инфекции.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><span style="font-size: 12pt;">Кожата, склонна към лека сухота е често срещана и представлява козметичен проблем, който можете да третирате с <a href="https://simplybeauty.bg/category/hidratirane-za-lice"><span style="text-decoration: underline;"><strong>качествена козметика с овлажняващо действие.</strong></span></a></span> </span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong></strong></span></p> <h3><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>ЗА ДЕХИДРАТИРАНАТА КОЖА</strong></span></h3> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Дехидратираната кожа</strong> е <strong>състояние на кожата</strong> - тя не е по рождение, напротив, <strong>дължи се на нашия начин на живот, ежедневие, хранене и вредни навици</strong> (като алкохол, цигари и кафе). Също така може да бъде причинена от външни фактори, като по-лошо време, прекомерно излагане на слънце и др. <strong>Състоянието на дехидратирана кожа може да се случи на всеки, независимо от неговия тип на кожата.</strong>&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="font-size: 12pt; color: #000000;"><em><strong>Дехидратираната кожа и Сухата кожа се нуждаят от различно отношение и третиране!&nbsp;</strong></em></span></p> <p><span style="font-size: 12pt; color: #e2a89c;"><em><strong></strong></em></span></p> <h3><span style="color: #000000; font-size: 14pt;"><strong>КАК ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ ДЕХИДРАТИРАНА СИ КОЖА?</strong></span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/toner-906142_1280-1.jpg" style="font-size: 14px;" /></h3> <p><span style="font-size: 12pt;">Освен с <strong>хидратираща козметика</strong> за външно приложение, <strong>на дехидратираната кожа се препоръчва максимално хидратиране през устата, като пиене на вода и храна.</strong> Пийте възможно повече вода на ден (поне 8 чаши дневно). Хранете се с плодове и зеленчуци, богати на вода. Чрез вътрешна хидратация, организма снабдява с влага повърхностния слой на кожата. И тя възстановява първоначалния си кондициониран вид и излъчване.&nbsp;</span></p> <h3><span><strong></strong></span></h3> <h3><span style="color: #e2a89c;"><strong><span style="font-size: 14pt; color: #000000;">КАК ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ СУХАТА СИ КОЖА?&nbsp;</span>&nbsp;</strong></span></h3> <p><span><span style="font-size: 12pt;"><strong>На сухата кожа и е необходима постоянна хидратация.</strong> Това спомага за по-лесното задържане на влага в кожата и поддържане на оптимален хидробаланс. Тук ключът е в <a href="https://simplybeauty.bg/category/hidratirane-za-lice"><span style="text-decoration: underline;"><strong>правилната козметика (и дневна и нощна)</strong></span></a>, която подпомага кожата в борбата да задържа непрестанно влагата си.</span>&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><em><strong></strong></em></span></p> <h3><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>КАКВА Е РОЛЯТА НА ВОДАТА ЗА КОЖАТА?</strong></span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/fondo-agua.png" style="font-size: 14px;" /></h3> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Водата е основен пластификатор за епидермиса - когато нейните нива са ниски се стига до напукване на роговия слой.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Наред с кожните липиди,&nbsp; <strong>водата изгражда водно-липидната мантия</strong> с кисело рН и <strong>създава защитна бариера, която предпазва кожата от инфекции.</strong>&nbsp; Когато кожата стане твърде суха, външните слоеве на епидермиса се разслояват, засилва се трансепидермалната загуба на вода, кожата се усеща като &ldquo;опъната&rdquo;, с изразен сърбеж&nbsp; и при допир е грапава &ldquo;като шкурка&rdquo;.&nbsp;</span></p> <h3><span style="color: #000000; font-size: 12pt;"><b>ФАКТОРИ, ПРИДИЗВИКВАЩИ СУХОТА НА КОЖАТА</b></span></h3> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Климатичните условия&nbsp;</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Сухата кожа се среща по-често през зимните месеци, поради по-ниската влажност на въздуха и измиването на кожата с твърде топла (гореща) вода. Признаците на сърбеж за най-изразени и обикновено наричани &ldquo;зимен сърбеж&rdquo;. При сух вятър настъпва по-изразена трансепидермална загуба на вода, а горещата вода разтваря липидите и нарушава равновесието във водно-липидната мантия на кожата.&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Приемането на различни медикаменти&nbsp;</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Голям е броят и на лекарствените продукти, които могат да доведат до нежелана реакция от страна на кожата, като прекомерна сухота и дехидратация, като например диуретиците и ретиноидите. При този фактор е необходимо да се потърси консултация със специалист.&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Някой общи заболявания&nbsp;</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Редица болести могат да обуславят състоянието на сухота на кожата, като един от най-честите са:&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>-&nbsp;Кожни болести:</strong> екзема, псориазис&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><strong>- Диабет:</strong> нестабилното ниво на глюкозата води до дехидратация и може да се стигне до изсушаване на кожата. Също така, кожата е по-уязвима към инфекции и по-трудно се възстановява и регенерира. В тази връзка, от критично значение е за хората с диабет да поддържат кожата си оптимално хидратирана.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>-&nbsp;Нарушена функция на щитовината жлеза:</strong> високите нива на тиреоиден хормон влошават защитно-бариерните функции на роговия слой</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-checked="false" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Недохранване, нередовно хранене, неправилно хранене</strong></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Води до загуба на незаменими аминокиселини, витамини и липиди и се стига до изсушаване на кожата&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Възрастта на кожата</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Като цяло, с напредване на възрастта, склонността на кожата да е суха се увеличава, тъй като хормоналното влияние на стимулиране на мастната секреция се намалява.&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Генетични фактори&nbsp;</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Под генетичен контрол са редица структурни и фундаментални отнасяния на епидермиса като например, биохимичен състав на липидното съдържание, NMF (натурален овлажняващ фактор, който отговаря за хидратирането на епидермиса и дермата), както и нивата на аквапорините.&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Стрес&nbsp;</b></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Отдавна е известно, че психологическият стрес може да бъде свързан с развитието на болести като атопичен дерматит, псориазис и себореен дерматит. За развитието на тези заболявания основно значение имат имунните и невроендокринните механизми, но влошаването на бариерните отнасяния на роговия слой определят сухотата на кожата. Също така, отделянето на &ldquo;хормоните на стреса&rdquo; води до нарушаване на водно-липидна равновесие в епидермиса и до сухота на кожата.&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><strong><a href="https://simplybeauty.bg/category/pochistvane-za-lice">Почистващи продукти</a> за лице и тяло</strong></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">И не на последно, <strong>неправилният избор</strong> на почистващо козметично средство, което <strong>би могло сериозно да дехидратира кожата.&nbsp;</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Промените в епидермалната диференциация и липидния състав водят до нарушаване на хидролипидния кожен слой, до повишена трансепидермална загуба на вода, развитие на имунологична реакция и поява на алергичен дерматит. Поддържането на здрава кожна бариера е от съществено значение за здравето на кожата. Хидролипидния слой, подобно на роговия слой на кожата, е част от защитния механизъм на кожата, предпазващ от дехидратация и вредни външни фактори, предизвикващи естетични кожни проблеми.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">В тази връзка на преден план излиза ролята на необходимостта от създаване на навици за компетентно прилагани ежедневни хигиенно-козметични грижи. Системната грижа, подходящо подбрани козметични продукти и методи на приложение са в основата на поддържането на кожата здрава и млада. </span></p> <h3><span style="text-decoration: underline; color: #a3d6c7;"><em><strong>НАМЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА КОЗМЕТИКА ЗА ВАШАТА СУХА КОЖА -&gt;&nbsp;<a href="https://simplybeauty.bg/category/hidratirane-za-lice">ХИДРАТАЦИЯ</a></strong></em></span></h3> <h2><span style="font-size: 14pt;"><span style="color: #f3907f;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/308221660_1982596222129565_844006707285437667_n.jpg" class="aligncenter" /></strong></span></span></h2> <h3><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>СУХАТА КОЖА И АВТОБРОНЗАНТИТЕ</strong></span></h3> <p><span style="font-size: 12pt;">Постигането на изкуствен тен обикновено може да бъде проблем за хора със суха и/или дехидратирана кожа, тъй като се получава <strong>неравномерно покритие.</strong> По-голяма част от автобронзанта се наслагва върху сухите участъци от кожата и се получава по-тъмен тен, докато в зоните с нормална кожа, тенът е по-светъл, поради неравномерното разнасяне на продукта.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>За да избегнете неравномерния тен</strong> при самогазар, използвайте формули, базирани на естествени съставки и с <strong>богато хидратиращо действие.</strong> Така се оказва благоприятен ефект върху сухата/дехидратираната кожа, като се овлажняват напуканите зони и се възстановява мекотат на кожата. Това ще допринесе за красив естествен блясък на кожата, слънчев бронзов ефект през цялата година и прекрасно хидратирана кожа.&nbsp;</span></p> <h3><span style="color: #a3d6c7;"><em><strong>НАМЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА КОЗМЕТИКА ЗА АВТОБРОНЗИРАНЕ НА ВАШАТА СУХА КОЖА -&gt;&nbsp;<a href="https://simplybeauty.bg/category/avtobronzirane-i-izkustven-ten">АВТОБРОНЗАНТИ</a></strong></em></span></h3> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22680/files/image/youngblood-body-mineral-illuminating-tint.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 14pt;"></span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки